Mekatronik Mühendisliği Öğrencilerinin Elektrikli Araç Tasarımı

Tübitak tarafından 21-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında Körfez Yarış Pistinde gerçekleştirilecek Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışları için Türk Mekatronik Takımı tarafından tasarlanan aracın üretimi son hızla devam etmektedir. Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde birçok sanayi kuruluşu da aracın tasarımına ve imalatına destek vermektedir. Bu bağlamda çalışmalarımıza destek olan başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Akım Metal, Hexagon Studio, Durmazlar Makine, Baykar, TurkishTechnic, Kordsa, Kocaeli Üniversitesi Teknopark yönetimi, Kesit Makine, Aktaş Lazer, Sezgin Sac firmalarına teşekkürü bir borç biliriz.

Üretimi devam etmekte olan aracımız 3600mm uzunluğunda 1780mm genişliğinde olmakla beraber 1100mm yüksekliğindedir. Aracın üretiminde karbon fiber, cam elyaf ve alüminyum malzemesi kullanılmıştır. Yapılan hesaplamalarda araç pilot dahil 300 kg’dır. Belirtilen ağırlıkta sürtünme katsayısı 0,26 olarak hesaplanmıştır. Aracın bataryası ise nominal voltajı 96V ve nominal akımı 50A’dir. Batarya full dolu olduğunda ise 109,2 Volt’tur. Araçta 2 adet 96V 1.5kW BLDC Hub motor kullanılmıştır. Hub motorun tasarımı bölüm öğretim elemanları tarafından yapılmış olup yerli motor özelliğini sağlamaktadır. Ayrıca Batarya Yönetim Sistemi, Yerleşik Şarj Birimi üniteleri de takımımız tarafından tasarlanmıştır. Aracın yapılan hesaplamalarında pist şartlarına göre maksimum 100 km menzili vardır. Normal yol şartlarına göre de 60 km menzili olduğu hesaplanmıştır. Bataryanın gücüne göre menzili artırılabilmektedir.

Kocaeli Üniversitesi Türk Mekatronik Takımı Sanayi İşbirliği